Fontos és sürgős
– avagy a rossz dolgokat jól vagy a jókat rosszul

Az életünk döntések sorozatából áll. Hogy Te éppen most úgy döntöttél, elolvasod a posztom – ez is egy döntés, hiszen annyi minden mást is tehetnél most, ebben a soha meg nem ismételhető pillanatban. De Neked most ez a fontos – még ha nem is tudsz róla…

Mert bizony az időnkkel és a figyelmünkkel szavazunk. Hangoztathatjuk nagy szavakkal, mennyire fontos a családunk, a párunk, a barátaink, az önfejlesztés, a sport, az egészséges életmód, a jótékonykodás – a nap végén a kérdés mégis az, hogyha letekerjük a hangerőt, és csak a puszta perceket, órákat nézzük, mennyit foglalkoztál azzal, amire azt mondod: számodra fontos? Hogy eléje tolakodtak a sürgős dolgok? A túlóra a munkahelyeden, gyorsan még elintézni a huszadik szívességet valakinek, megvenni az ezt és az azt, és hozzászólni az összes baráti csevegéshez, hogy lássák, még létezel? A Te döntésed, hagyod-e, hogy a sürgős fontossá váljon. Csak a Tiéd.

Ahogy az is, hogy rossz dolgokat – értsd, amely nem okoz örömet, nem hoz fejlődést – csinálsz jól – hiszen már megszoktad, tulajdonképpen kisujjból megy –, vagy veszel egy nagy levegőt és megnézed: mik lennének inkább a jó dolgok, a lelkesítők, amelyektől azt éreznéd, hogy élni érdemes? Ja, hogy abban nincs rutinod, hogy lehet eleinte rosszul menne, hibáznál, kudarcot vallanál? De mégis arrafelé mennél, ahová a szíved húz! Nagy paradoxon, de minél sikeresebb vagy valamiben, minél inkább érzed úgy, hogy ezt „jól csinálom”, annál inkább leszel a rabja, annál nehezebb elengedni olyan úri huncutságból, mert már nem okoz örömet, mert már nem lelkesít. De annál nagyobb bátorság és felszabadulás is, ha megteszed!

A héten a coachomnak azt mondtam: „a lelkem nem lehet olyan rohadék velem, hogy olyasmi után vágyódom olthatatlanul és amióta az eszemet tudom, ami erre az életemre nincs megírva.” Azt válaszolta: „és ha így van? Hát írd újra sorskönyvedet. Most. Nem kell ahhoz meghalni.”

Milyen igaz. Ahhoz, hogy új életet kezdj, nem kell meghalni. Csak hozni egy döntést, hogy mi a fontos és elhatározni, hogy jó dolgokat fogsz csinálni – még ha eleinte rosszul is.