Ahol csillámpóni van, ott lószar is

Mire gondolsz, ha azt mondom, vágy? Szexre? Csokoládéra? Kockás hasra? Sikerre? Pénzre? Egy jól menő vállalkozásra? –  de vajon, tényleg akarod? Megvágyni oly könnyű – de akarod-e az érem másik oldalát is? Ami a megvalósulással jár: a feltételeket és a következményeket.

Mark Manson írta a „Leszarom rafinált művészetében”, hogy tulajdonképpen mindig problémákat választunk: vannak szingli problémák, „bonyolult kapcsolatban vagyok” problémák, párkapcsolati problémák, házassági problémák, gyereknevelési problémák, „GYES-en vagyok” problémák, „dolgozó anya vagyok” problémák, „feleség vagyok” problémák,  „egyedülálló anya vagyok” problémák és sorolhatnám… Bármilyen élethelyzetben is vagy, megvannak a hozzá tartozó problémák. Ha nem tetszik az a szituáció, amiben éppen vagy, biztos lehetsz benne, hogy az sem fog, amire éppen vágysz – ott is lesznek problémák, csak másfélék.

Ha vágyódsz, akkor általában csak a jó rész után vágyódsz. A vágyak világában nincsenek nehézségek, veszekedések, súrlódások, elfáradás, kimerülés, elkedvetlenedés. Mindenhol cuki csillámpónik – azt pedig nem mutatják a fejedben pörgetett jelenetek, hogy ahol póni van, ott lószar is. Ez az univerzális törvény.

Ha valami nincs az életedben, amire azt hiszed, hogy vágysz, akkor valójában nem is vágysz rá igazán. Nem akarod a vele járó problémákat. Inkább megtartod a fantázia és illúziók világában, a realitás nem kell, csak a tündérmese. Vágyak jönnek és mennek, a döntés viszont a Tiéd: mit választasz, minek adsz figyelmet. Akár azzal, hogy teret adsz neki és elkezded megvalósítani, akár azzal, hogy minden igyekezeteddel elnyomod. Mert ahol a figyelem, ott az energia.

A kérdés az: vajon vágysz-e valamire annyira, hogy hajlandó vagy érte áldozatokat is hozni? Kell-e annyira, hogy megváltoztatod érte a gondolkodásmódodat, a szokásaidat, leteszed az egód, gürizel, tanulsz, dolgozol alázatosan és lemondasz érte a szabadidőd vagy a pénzed egy részéről? Bevállalod-e az érem másik oldalát is, a szarlapátolást? És miközben lapátolsz, tudsz-e akkor is őszinte hálával és szeretettel mosolyogni, hogy vannak pónijaid?