A coaching nem…

A coaching nem tanácsadás. Nincs nálam a bölcsek köve, nem értek minden szakterülethez és nem is az én legjobb megoldásomat keressük, hanem a Tiédet. Ami számodra komfortos és a kívánt eredményt hozza, belátható időn belül.

A coaching nem pszichoterápia. Nem vájkálunk a múltban, nem keressük az életed „Miért?” kérdéseire a választ, a tudatalattid sémáit éveken keresztül. Változásra törekszünk, nem analízisre. A jelenre fókuszálunk, hogy hol tartasz most és hova szeretnél eljutni, ehhez milyen erőforrásaid vannak és „Hogyan?” kell ezeket felhasználnod.

A coaching nem baráti beszélgetés. Egy konkrét cél felé haladunk, ami a Te célod, amit Te érsz el, ezért találkozunk. Én a kérdéseimmel és a megosztott élettapasztalataimmal, személyes példáimmal csak Téged segítelek az utadon.

A coaching nem közös projekt. Ez a Te célod, Te munkád, Te felelősséged. Én csak, mint egy edző támogatlak, motivállak, néha dorgállak, mérem az elért eredményeket és segítek kialakítani az „edzéstervet” a célod eléréshez. De neked kell melózni, Te vagy a sportoló.

A coaching nem szociális munka, szeretetszolgálat. Nem segélyhívó, ahol valaki meghallgatja a panaszkodásodat és megsimogatja a buksid. Ahogyan egy edző, úgy én is megszakíthatom a folyamatot, ha nem érzem, hogy elvégeznéd a rád eső részt. Vagy ahogyan én szoktam fogalmazni: ha „maszatolsz”. És persze Te is megválhatsz az edződtől, ha nem vagy vele elégedett.

Ha pedig még vannak kérdéseid, mi is a különbség egy coach és egy pszichológus között, ajánlom figyelmedbe Filep Lőrinc András pszichológus és coach nagyon alapos írását a két szakmáról és annak különbségeiről. Hiánypótló!

Az írás itt olvasható.