Szeretni és dolgozni

Freud definíciója szerint az egészséges ember az, aki tud szeretni és tud dolgozni. Sokat foglalkoztat ez mostanában, pláne azért, mert karrier-, business- és vezetői coacként utóbbiban támogatom a hozzám fordulókat.

De már ez, a „tud dolgozni” kitétel sem triviális. Sok mindent rejt magában. Munkaképes állapotban van fizikailag, szellemileg. Megvan minden tudása, hogy a társadalom számára hasznos feladatokat lásson el. Tudja, miben jó és fejleszti magát abban, ahol van még benne kiaknázatlan potenciál. Képes kezelni a munkájával járó stresszt. Nem okoz neki gondot feladatokat másokkal közösen megoldani, egy-egy projektben együttműködni, de önállóan is tud dolgozni, döntéseket hozni, eredményeket elérni. Értéket állít elő, amiért pénzt kap és azt optimálisan be tudja osztani. Ismeri a határait, tud úgy és annyit dolgozni a jelenben, hogy az ne veszélyeztesse a jövőbeli munkavégzését sem fizikai, sem mentális, sem lelki szempontból.

És akkor ez az a pont, amikor felteszem a költői kérdést:

„Te, aki olvasod ezt a posztot, tudsz jól dolgozni?”

Nem csak jónak lenni a munkádban, de hosszútávon jól is lenni benne?

Na, de nem áll meg itt Freud egyszerűnek tűnő, mégis sokatmondó definíciója. Mert azt mondja, az egészséges ember nem csak dolgozni tud, de szeretni is. Először magát, aztán másokat. Tudja, hogy csak abból tud adni, amije van, így gondoskodik önmaga jóllétéről. Szeretetre képes állapotban van: egészséges testileg, kiegyensúlyozott lelkileg, friss szellemileg. Nem hasznos akar lenni másoknak, hanem értékes. Nem használ másokat, hanem értékel. Ismeri a szükségleteit, hogy mikor, mennyit és hogyan szeret kapcsolódni másokkal, és ezt a környezete tudtára is adja. Figyel másokra, hogy valóban akkor, annyit és úgy szeresse őket, ahogyan az számukra ideális, nem ahogy az számára kényelmes. Képes kezelni a nézeteltéréseket, konfliktusokat, tudja, hogy ezek a szeretetkapcsolatok velejárói, és bele mer állni kellemetlen beszélgetésekbe azért, hogy neki és a másiknak is hosszútávon kielégítő legyen a kapcsolat. Tud egyedül is működni, de társaságban/társsal lenni is, könnyedén és dinamikusan vált a kettő között, egyikben sem hasonul meg és egyiknek sem függője. Figyel az energiacsere hosszútávú egyensúlyára: nem vesz el többet, mint amit adni tud, és hálás azért, amit kap a másiktól. Tud igent mondani arra, amit szeretne és nemet arra, ami nem kényelmes neki.

Igen, jön a második kérdés:

„Jól szeretni, Kedves Olvasó, azt tudsz-e?”

Május elsején mind a kettőn érdemes elgondolkodni. Hiszen ez a Munka Ünnepe, ennél aktuálisabb időpont nem is lehetne ránézni arra, Te hogyan működsz munka, karrier, hivatás terén. Ugyanakkor ez egy piros betűs ünnepnap, szabadnap, vagyis a szeretteiddel lehetsz – de tudsz-e és hogyan velük kapcsolódni? Neked jó? Nekik jó? Biztosan?

Ne döntsd el most a válaszokat, inkább csak figyeld meg a következő napokban. Amikor dolgozol. Amikor szeretsz.

Felismerésekben gazdag májust kívánok mindenkinek!

Fotó: Plette Péter